1. 10 kW gücünde Plazma Kömür Gazlaştırma Tesis Kurulum Projesi (12.07.2013-)
Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından desteklenen projemizde amaç, plazma gazlaştırma teknolojisi ile ülkemizdeki düşük kaliteli linyitlerden yüksek ısıl değere sahip, katma değeri yüksek, ülke ekonomisine katkı sağlayacak değerli plazma gazının elde edilmesidir. Bu amaç doğrultusunda, Manisa/Soma sahasına Plazma Kömür Gazlaştırma Tesisinin kurulumu için mimari, mekanik, elektrik ve statik projelendirme çalışması Anadolu Plazma Teknoloji Enerji Merkezi tarafından TKİ’ye sunulmuştur ve tesisin inşaat süreci başlamıştır.
2. Soma Termik Santraline Plazma Yakma Teknolojisinin Uygulanması (18.06.2014-)
TKİ-EUAŞ-APTM arasında 18.06.2014 tarihinde imzalanan “Soma Termik Santralinin 22 MW’lık A bloğu için Kömür Ateşleme ve Alev Dengelemede Plazma Yakıcı Sistemin Geliştirilmesi ve Uygulanması” projemizde atıl durumda bekletilen santrale, yüksek verimliliğe sahip, düşük emisyonlu, düşük maliyetli Plazma Yakıcı Sistemi uygulanmıştır. Bu proje ile; kömüre dayalı enerji üretim tesislerinde verimli yakma sisteminin geliştirilmesi, kömür yakma ünitesinde ek yakıt ihtiyacının kaldırılması ve işletme maliyetinin düşürülmesi hedeflenmektedir. Mevcut durumda, her biri 75 kW gücünde 4 adet plazma yakıcı sistemi kazana entegre edilmiştir ve ön çalışma testleri yapılmıştır. Yapılan testler sonucunda, kazana entegresi sağlanan 4 adet plazmatronun ön ısıtmada geleneksel yönteme göre daha ekonomik olduğu tespit edilmiştir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı koordinasyonunda oluşturulacak teknik heyet tarafından kazan verimliliğinin, emisyon değerlerinin ve santralin çalışma durumunun tekno-ekonomik açıdan değerlendirildiği ‘Proje Sonuç Raporu’ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına sunulacaktır. Sonuç Raporuna göre plazma yakıcı sistemin diğer santrallerde yaygınlaştırılması çalışmaları Bakanlık tarafında yürütülecektir.
3. Mikrodalga Plazma Yöntemiyle Elmas Kaplı Malzeme Geliştirilmesi (12.07.2013-)
TKİ tarafından desteklenmekte olan projemizde amaç, bir diğer TKİ tarafından desteklenen projemiz olan “Plazma yöntemiyle Kömürün Gazlaştırılması” sonucu elde edilen yüksek hidrojen içerikli plazma gazının sentetik elmas üretiminde kullanımını sağlamaktadır. Böylece, elmas üretiminin dışa bağımlılığının önemli ölçüde azaltılması hedeflenmektedir. Özellikle askeri alanlarda kullanılan elmas kaplamalı ürünlerin ülkemizde geliştirilmesi planlanmaktadır. Yapılan çalışmalarda, Edmund marka optik malzemeye, titanyum disklere, silikon wafere, tungsten karbür malzemeye, paslanmaz çelik malzemeye ve pyrex malzemeye plazma yöntemi ile elmas kaplanmıştır.
4. TÜBİTAK ARDEB 1003- Plazma Kömür Gazlaştırma ve Plazma Filtrasyon Sistemi Geliştirilmesi (01.03.2014-)
Bu projede, ülkemizdeki yüksek kül, kükürt, nem ve düşük kalori içerikli düşük kaliteli büyük linyit rezervlerinin dünyada giderek yaygınlaşan, düşük kaliteli linyit ve biyokütle gazlaştırılmasında ideal yöntem olarak gösterilen, verimli ve temiz “Plazma Gazlaştırma” yöntemi kullanılarak ülke ekonomisine kazandırılması amaçlanmaktadır. Proje kapsamında geliştirilen sistem; 10 kW güç gereksinimi olan plazmatron, bu gücü sağlayacak mikrodalga güç kaynağı, gazlaştırma reaksiyonlarının gerçekleşeceği reaktör ve düşük kaliteli linyitlerin gazlaşması sonucu üretilen kirli plazma gazının temizlenme ünitesini içermektedir. Proje kapsamında kullanılan güç kaynağı, plazmatrona maksimum güç transferini sağlayabilecek şekilde yerli imkanlarla APTM tarafından geliştirilmektedir.
Devam Eden Projeler